"TÜRK MUSİKİSİ TÜRKÇENİN İKİZİDİR"

5/2/2018

Musiki üstatlarından, şair, yazar, udi ve bestekar Fırat Kızıltuğ, Bayburt Üniversitesi öğrencileriyle müzikli bir söyleşiye katıldı.

Kızıltuğ, müzik alanında Almanya ve Fransa’da çeşitli eğitimler aldığını ancak meslek olarak yalnızca Türk musikisine hizmet etmeyi seçtiğini söyledi. “Türk musikisi Türkçenin ikizidir” diyen sanatçı, dil ve musikinin aynı yatakta büyüyen, aynı karında dünyaya gelen ayrılmaz bir bütün olduğunu vurguladı.  

Yaygın kullanılan “Türk Sanat Müziği” teriminin mümkünse kullanılmamasını isteyen Kızıltuğ, “Sanat resmi denmez, resim sanatı denir. O yüzden sanat müziği de denilmemeli. Bu 1960’dan sonra sanatımızı bölen kültür düşmanlarının tabiridir. Güya klasik Türk musikisi başka, halk musikisi başkaymış gibi göstermek istediler. Halbuki Kerkük Divanı da Urfa Divanı da benimdir, Itri’nin ‘Neva Kar’ı da benimdir. Yani hiç bölmeye gerek yok” dedi.  

Türk musikisi Türkçenin ikizidir

Bestekar Fırat Kızıltuğ, doğum yeri Bayburt’ta üniversite öğrencileriyle bir araya geldi. Kızıltuğ, “Türk musikisi Türkçenin ikizidir, arkadaşıdır, aynı yatakta büyümüşler, aynı karında dünyaya gelmişlerdir” diye konuştu.

DİĞER HABERLER