Camil Metiljevic, 50 yıldır hem saz yapıyor, hem de Boşnak kültürünün önemli değerlerinden sevdalinkaların olmazsa olmazı sazı çalıyor.
70 yaşındaki Camil Metiljevic, Bosna Hersek'te yok olmaya yüz tutan saz ustalığını sürdürdüğü gibi saz çalma kültürünü de devam ettiren nadir Boşnaklardan biri olarak dikkati çekiyor.
Küçük yaştan beri saza adeta tutkun olan Metijlevic, saz merakının nasıl başladığını AA muhabirine anlattı.
Sazın büyülü bir sese sahip olduğunu söyleyen Metiljevic, bu enstrümana ilgisinin Bosna Hersek'in ünlü sazcıları Muhamed Mesanovic Hamic, Hasim Muharemovic ve Selim Salihovic'i dinleyerek ortaya çıktığını ifade etti.
Metiljevic, ilk kez saz sesini duyduğunda 14 yaşında olduğunu anlatarak, "Sazın tınısını ilk kez duyduğumda çok beğenmiştim. Yıllarca bana saz alması için babama ısrar ettim. O dönem yaşadığım yerde saz olmadığından babam ilk sazımı Türkiye'den getirmişti." şeklinde konuştu.
Yarım asırdır saz ustası olan Metiljevic, bugüne kadar el yapımı 50'den fazla sazı olduğunu belirterek, "Sazlarımın alıcısı var. Bu beni çok mutlu ediyor. Maddiyatın ötesinde, sazın yaşayacak olması beni sevindiriyor. Tellere haftada bir kez de vursanız o saz hayata tutunacak." dedi.
Saz yapımı uzun zaman alıyor
Bir saz yapımının bir yıl kadar sürdüğünü söyleyen Metiljevic, "Saz yapımında en uzun süren işlem hangi ağacı kullanacağınıza bağlı olarak bu ahşabın kurumasını beklemek. Benim en çok kullandığım ceviz ağacı, zira her yerde bulmak mümkün. Akçaağaç ise öyle değil. Kiraz ağacı da reçinesi yüzünden zor kuruyor." ifadelerini kullandı.
Metiljevic, Türkiye'deki sazcıları da yakından takip ettiğini ve büyük bir saygıyla dinlediğini belirterek, "Türk sazcıları yeterince dinlemeden bu dünyadan göçersem çok üzülürüm. Türk müziği son derece zengin. Saz ise orkestraların vazgeçilmezi." dedi.