RENGİM GÖKMEN “KÜLLİYE’DE SANAT ETKİNLİĞİ YÖNETMEK ONUR VERİCİ”

10/24/2018

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki ilk sanat konseri görkemli bir etkinlikle gerçekleşti.

RENGİM GÖKMEN “KÜLLİYE’DE SANAT ETKİNLİĞİ YÖNETMEK ONUR VERİCİ”

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ilk sanat konserine görkemli bir etkinlikle ev sahipliği yaptı. Cemal Erkin, Adnan Saygun gibi klasikleşmiş Türk bestecilerinin yanında Neşet Ertaş türkülerinin de yer alacağı programda Mozart, Brahms ve Borodin gibi uluslararası müzik tarihine adını yazdırmış bestecilerin eserleri de sanatseverlerle buluştu. Konserde Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nı (CSO) yöneten Şef Rengim Gökmen, "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Kongre Merkezi'nde böyle bir sanat etkinliğini yönetecek olmak benim için onur verici. Külliye'de düzenlenecek etkinliklerin Türkiye'nin sanat vizyonuna önemli katkılar yapacağını düşünüyorum. Milli duygularımızı koruyarak müziğimizi evrenselleştireceğiz" dedi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki sanat konserini yöneten ünlü şef Rengim Gökmen, konser öncesinde açıklamalarda bulundu: "Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın yeni sanat sezonunu Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Kongre Merkezi'nde açmasının önemli bir anlamı var. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası dünyanın en eski sanat kurumlarından birisi. Mustafa Kemal Atatürk'ün bu yüce makamın ismini orkestraya vermesi farklı bir görev yüklüyor. Külliye'de düzenlenecek sanatsal etkinliklerin Türkiye'nin sanat vizyonuna önemli katkı yapacağını düşünüyorum. Bu konseri yapmak da bana tesadüf etti. Külliye'de böyle bir sanat etkinliğini yönetmek onur verici."

"Çağdaş Türk Müziğini ileriye götüreceğiz"
Rengim Gökmen şöyle devam etti: "İlk konserde müzik yelpazesinin her açısına seslenen bir program oluşturmaya çalıştık. Erkin, Saygun gibi klasikleşmiş dünyada tanınan Türk bestecilerinin yanında Neşet Ertaş türküleri de yer aldı. Mozart, Brahms ve Borodin gibi uluslararası müzik tarihine adını yazdırmış bestecilerin eserleri de sanatseverlerle buluştu. Azeri besteci Vagıf Adıgüzel'in Çanakkale Oratoryosu'ndan iki bölüm seslendirdik. Renkli bir program olduğunu ifade edebilirim. Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çok Sesli Korosu ile birlikte CSO bütün kadrosuyla orada oldu. Devlet Opera ve Balesi'nin üç seçkin solisti Görkem Ezgi Yıldırım, Bülent Bezdüz ve Zafer Erdaş da programda yer aldı. Türkiye, Cumhuriyet döneminin en büyük atılımlarından birini müzik alanında yapmıştır. Doğu ülkelerinde Türkiye'deki kadar geniş çapta müzik ve sahne hareketi yoktur. Anadolu'dan Japonya'ya kadar olan coğrafyada Türkiye müzik yönünden oldukça güçlü kurumlara sahiptir. Atatürk'ün müzik alanında yapmak istediği şey, kendi kültürümüz ve özümüzü koruyarak, çağdaş en ileri müzik teknikleri ile eserler yaratılması ve bunları evrensel anlamda dışarıya yayabilecek kurumlar oluşturulması ve sanatçılar yetiştirilmesi olmuştur. Geleneksel müziğimizin değerini çok iyi özümseyip onun üzerine inşa edeceğimiz yeni müzik düşüncesi ile dallarımızı evrensele uzatmalıyız. 2023'ten sonra ileri boyutlarda orkestralarımızla, bestecilerimizle, solistlerimizle, şeflerimizle Türkiye'nin adını duyuracağız. Geleneksel Türk sanatını geliştirerek, çağdaş Türk müziğini ileriye götüreceğiz.

Müziğimizi evrenselleştireceğiz"
Dünyanın en zengin coğrafyası üzerinde yaşadığımız söyleyen Rengim Gökmen, "Dünyanın hiçbir kentinde İstanbul dışında aynı akşamda Doğu müzikleriyle Batı müziklerini, fasılla, senfonik müziği aynı nitelikte dinleyemezsiniz. İstanbul, bu anlamda Doğu ve Batı'nın buluştuğu en önemli kent. Geçmişe sahip çıkarak onun zenginliğiyle geleceğe doğru çağdaş anlamda atılım yapmak gerekir. Dünyayla yarışmamız için milli duygularımızı koruyarak müziğimizi evrenselleştireceğiz" dedi.

Röportaj: Burak Erdem Çelik

DİĞER HABERLER