RADYO İLE KÜÇÜLEN DÜNYA

2/6/2017

80'li yıllarda farklı ülkelerin müziklerini dinliyorlardı

RADYO İLE KÜÇÜLEN DÜNYA

Uşak Kaşbelen Köyü'nde yaşayan 62 yaşındaki Ali Zengin ve kardeşi 60 yaşındaki Kerim Zengin 80'li yıllarda Çin ve İran'dan Türkçe yayın yapan radyoları dinliyorlardı. Bununla yetinmeyen Ali Zengin radyolarla irtibata geçti ve şarkı istekleri yaptı. Buna kayıtsız kalmayan radyolar Zengin'e çeşitli hediyeler gönderdi.
 
Her şey Ali Zengin'in bundan 33 sene önce radyodaki kısa dalgada arama yaparken Çin radyosuna rastlamasıyla başladı. Bu radyo Türkçe yayın yapıyordu. Dinlemeye devam ettiler. Ali Zengin sonrasını şu şekilde anlattı; "Yanılmıyorsam Pekin'den yayın yapıyordu. Çin'den Türkçe bir radyo yanını almak bize son derece ilginç geldi çünkü bize bayağı uzak Çin, devamlı dinlemeye başlayınca daha çok ilgi duyduk. Belirli saatlerde Türkçe yayın yapıyorlardı, çok güzeldi. Program sonlarında adreslerini veriyorlardı, oraya mektup yazarak irtibata geçtim. Mektupla müzik isteği yapıyordum, ellerindeki imkanlar çerçevesinde isteğimizi parçaları çalıyorlar eğer ellerinde yoksa Türkiye'nin Uşak şehri Kaşbelen Köyü'nden Ali Zengin bizden şu parçayı istemiş ama elimizde olmadığı için ona şu şarkıyı gönderiyoruz diye anons ediyorlardı. Mesela Orhan Gencebay" ın bir şarkısını isterdik , o ellerinde yoksa yine Orhan Gencebay'ın başka bir şarkısını çalarlardı. Tabi mektupları gönderdikten yaklaşık 2 hafta sonra biz Çin radyosundan kendi adımızı duyabiliyorduk, ismimizi duyabilmek için de yayınları devamlı takip ederdik , gündüzleri çalıştığımız için genellikle akşamları dinleyebiliyorduk. Genelde arabesk müzik çalarlardı, Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur gibi, imkanları dahilinde halk müziği ve sanat müziği de çalarlardı. Onlar da bizim bu ilgimize kayıtsız kalmadılar bana takvimler gönderdiler, Çin'i tanıtan broşür gönderdiler bunların bazıları hala elimde, hatıra olarak saklıyorum. Şimdi radyo dinlemediğimiz için devam ediyor mu bilmiyorum.



İran'ın Tahran radyosu vardı onu da dinlerdik. Onlara da mektup yazardım, bize oradan da hediyeler gönderdiler. Orada arabesk falan çalınmazdı genelde dini eserler yer alırdı, ilahiler olurdu. Bu gördüğünüz radyo o günlerin en yakın şahididir çünkü o zaman kullandığımız radyo buydu. Yaklaşık 50 yıllık bir radyodur."



Avusturya'da yaşanan ve kısa bir süreliğine Uşak'a gelen Kerim Zengin'de konuyla ilgili olarak şunları söyledi; "Televizyonun fazla yaygın olmadığı senelerdi, bizde de müzik tutkusu vardı. O zamanlarda da genelde arabesk müziğini seviyorduk. Genelde Ankara'dan yayın yapan polis radyosunu dinlerdik orada arabesk çok çıkardı. Tabi bu radyo merakı bize yurt dışı radyolarını da dinlemeye neden oldu. Ağabeyimin de anlattığı gibi geç saatlerde yayın yaparlardı. Pekin radyosu, Tahran radyosu, Tahran radyosu biraz daha siyasi bir radyoydu ama o ülkelerde Türkçe yayın yapılması bizim ilgimizi çekerdi. Ağabeyimin yazışmaları sonrasında her sene ona takvim gönderirlerdi, köyün postanesine gelirdi. O ülkeyi tanıtan katalogları da gönderirlerdi. O zamanda bir radyonun dinleyicisine ülkeyi tanıtıca broşür göndermeleri bir takvim göndermeleri tanıtıma ne kadar önem verdiklerini gösteriyor. Yabancı bir ülkeden bir radyodan bize takvim ve broşür gelmesi bize de çok ilginç gelirdi, hatta büyük zarflarda gelen postanın içindekini görmek için köyün postanesindeki görevli arkadaş zarfı açmam ısrar ederdi ve orada açar bakardık.

DİĞER HABERLER