OSCAR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

3/5/2018

90'ıncı Akademi Ödülleri'nde (Oscar) "The Shape of Water" adlı yapım "En İyi Film" ödülüne layık görüldü

OSCAR ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU

Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro'nun "The Shape of Water" filmi, 90. Oscar ödülleri gecesinde "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" dahil 4 dalda ödüle layık görüldü. 

Hollywood'taki Dolby Tiyatrosu'nda düzenlenen 90. Oscar Ödül Töreni'ni komedyen Jimmy Kimmel sundu. 

Geçen yılki törende "En İyi Film" ödülü verilirken yaşanan karışıklığa atıfta bulunan Kimmel, töreni "Bu sene adınızı kazanan olarak duyarsanız hemen ayağa kalkmayın. Acele etmeyin." diyerek açtı.

Kimmel, cinsel taciz suçlamalarıyla karşı karşıya olan yapımcı Harvey Weinstein hakkında da "Dünyaya karşı sorumlu olmalıyız." ifadesini kullandı ve çok sayıda ünlünün adının geçtiği cinsel taciz olaylarına karşı başlatılan "Time's Up" ve "MeToo" kampanyalarına dikkati çekti. 

90 yıl önce düzenlenen ilk Oscar ödül töreninin 15 dakika sürdüğüne işaret eden Kimmel, 90. Oscar ödül töreninde en kısa konuşmayı yapan kazanan kişinin jet-ski ile ödüllendirileceğini söyledi. 

Oscar ödüllerinin 90. yılını kutlaması dolayısıyla tören sırasında kült kabul edilen Hollywood yapıtlarının yer aldığı kısa bir film gösterildi. 

Gecenin ilk ödülü "En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu", kariyerinde ilk kez Oscar'a aday gösterilen ve "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" filminde rol alan Sam Rockwell'e gitti. 

"En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu" ödülünü "I, Tonya" filmindeki performansıyla Allison Janney kazandı.

"The Shape of Water" 4 ödül aldı
13 dalda Oscar'a aday gösterilen "The Shape of Water", "En İyi Film" ve "En İyi Yönetmen" dahil 4 dalda ödüle layık görüldü. Film, "En İyi Özgün Müzik" ile "En İyi Yapım Tasarımı ve Set Dekorasyonu" ödüllerini de aldı. 

Meksikalı yönetmen Guillermo del Toro, daha önce 4 kez aday gösterildiği "En İyi Yönetmen" ödülünü "The Shape of Water" filmiyle kariyerinde ilk kez kucakladı.

Del Toro, konuşmasında kendisinin de bir göçmen olduğunun altını çizerek insanlar arasındaki ayrımcılığın sona ermesi çağrısında bulundu. 

"Darkest Hour" filminde İkinci Dünya Savaşı başlarında dönemin İngiltere Başbakanı Winston Churchill'i canlandıran Gary Oldman "En İyi Erkek Oyuncu" ödülüne layık görüldü. 

"En İyi Kadın Oyuncu" ödülü, "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" filmindeki performansıyla Frances McDormand'a verildi. 

McDormand, ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada, Dolby Tiyatrosu'ndaki bütün kadın adaylardan ayağa kalkmalarını rica ederek "Hepimizin anlatacak hikayesi ve finanse edilmesi gereken projeleri var." dedi. 

Del Toro, Oldman ve McDormand, Oscar'ın habercisi olarak kabul edilen ve ocak ayında verilen 75. Golden Globe (Altın Küre) töreninde de aynı ödüllere layık görülmüştü. 

Jordan Peele tarih yazdı
"En İyi Özgün Senaryo" ödülünü kazanan Jordan Peele, Oscar tarihinde bu ödülü kazanan ilk siyahi Amerikalı oldu.

"Get Out" filmiyle "En İyi Film", "En İyi Yönetmen" ve "En İyi Senaryo" dallarında aday gösterilen Peele, Oscar tarihinde söz konusu 3 dalda aynı anda aday gösterilen üçüncü kişi oldu. 

"Dunkirk" 3 ödül aldı
İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz ve Fransız askerlerinin Fransa'nın kuzeyindeki Dunkirk kasabasından tahliye edilerek Manş Denizi'ni aşması ve İngiltere kıyılarına ulaşmasını anlatan "Dunkirk" filmi 3 Oscar aldı. 

Toplam 8 dalda Oscar'a aday gösterilen film, "En İyi Kurgu", "En İyi Ses Kurgusu" ve "En İyi Ses Miksajı" ödüllerini kazandı. 

ABD Ulusal Basketbol Ligi'nin (NBA) efsanevi oyuncularından, 2016'da emekliliğe ayrılan Kobe Bryant'ın yazdığı "Dear Basketball", "En İyi Kısa Animasyon" ödülüne layık görüldü. 

Ödüle layık görülenler 
En İyi Film: "The Shape of Water"

En İyi Yönetmen: Guillermo del Toro (The Shape of Water)

En İyi Erkek Oyuncu: Gary Oldman (Darkest Hour)

En İyi Kadın Oyuncu: Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) 

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Allison Janney (I, Tonya)

En İyi Özgün Senaryo: Jordan Peele (Get Out)

En İyi Uyarlama Senaryo: James Ivory (Call Me By Your Name)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Roger A. Deakins (Blade Runner 2049)

En İyi Özgün Müzik: Alexandre Desplat (The Shape of Water)

En İyi Özgün Şarkı: "Remember Me" (Coco)

En İyi Makyaj: "Darkest Hour"

En İyi Kostüm Tasarımı: "Phantom Thread"

Yabancı Dilde En İyi Film: "A Fantastic Woman" (Şili)

En İyi Görsel Efekt: "Blade Runner 2049"

En İyi Kurgu: "Dunkirk"

En İyi Ses Kurgusu: "Dunkirk"

En İyi Ses Miksajı: "Dunkirk"

En İyi Belgesel: "Icarus"

En İyi Kısa Belgesel: "Heaven is a Traffic Jam on the 405"

En İyi Animasyon Filmi: "Coco"

En İyi Kısa Animasyon: "Dear Basketball"

En İyi Kısa Film: "The Silent Child"

En İyi Yapım Tasarımı ve Set Dekorasyonu: "The Shape of Water"

DİĞER HABERLER