MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ, TRT’NİN ÖZEL KONSERİ İLE SONA ERDİ

10/1/2019

Hazreti Mevlana'nın 812’nci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen, “16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali” sona erdi.

MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ, TRT’NİN ÖZEL KONSERİ İLE SONA ERDİ

Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde, Hazreti Mevlana'nın 812’nci doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında bu yıl 16’ncısı düzenlenen, “Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali” TRT’nin sevilen ses ve saz sanatçılarının yer aldığı “Seher Yeli” özel konseri ile sona erdi. 

Mevlana Kültür Merkezi Sultan Veled Salonunda gerçekleştirilen konsere; TRT Genel Müdür Yardımcısı Osman Urgun, TRT Avaz Kanal Koordinatörü Sedat Sağırkaya, Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu Müdürü ve Tasavvuf Araştırmacısı Ömer Tuğrul İnançer, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Konya Eski Milletvekili Hasan Angı, Hazreti Mevlana’nın 22. kuşak torunu, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Vekili Esin Çelebi Bayru, TRT Genel Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı. TRT'nin en çok sevilen seslerinden Aysun Gültekin, Tuncay Kemertaş ve İbrahim Suat Erbay’ın solo ve koro performansları davetlilerden büyük beğeni topladı. Yaklaşık 1,5 saat süren konserde ağırlıklı olarak halk ozanlarının bestelediği irfani türküler seslendirildi. Sanatçılara, sahne performanslarında TRT’nin 16 saz sanatçısı eşlik etti.

54 Ülkeden, 154 Grup ve 855 Sanatçı Katıldı
Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, konser öncesi yaptığı konuşmada; 16’ncısı düzenlenen Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’ne bugüne kadar 54 ülke, 154 grup ve 855 sanatçının katıldığını ifade ederek, toplamda 276 saat, 16 bin 500 dakika sahne performansı sergilendiğini söyledi. Mistik müzik festivalinin, Hazreti Mevlana’nın “Hak aşıklarının gıdası, musiki dinlemektir” sözünden yola çıkılarak düzenlendiğini belirten Yarar, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Mistik müzik festivalinin son üç yıldır çıtasını yükselttiği, basın mensuplarımız ve sanatseverler tarafından altı çizilerek ifade ediliyor. Bu noktaya gelinmesinde desteklerini esirgemeyen TRT’ye teşekkür ediyorum. Konya, TRT aracılığıyla müzikte uluslararası arenada ayrı bir yere ulaşmıştır.” dedi. Festivalin kamuoyuyla paylaşılmasında desteklerini esirgemeyen Konya’daki basın yayın kuruluşlarına da teşekkür eden Yarar, mistik müzik festivalinin gerçekleşmesinde maddi manevi desteklerini esirgemeyen tüm kamu kurum ve kuruluşların yetkililerine de ayrıca teşekkür ederek, konuşmasını mistik müzik festivalinin kültürler arası diyalogda insanların birbirlerini tanımalarına vesile olmasını dileyerek tamamladı.

Dünya Mistik Müzikleri Konya’dan Yankılandı
Konya’da, bu yıl 16'ncısı düzenlenen festivale; TRT sanatçılarının yanı sıra, ABD, Norveç, Rusya (Tuva), İran, Rusya (Dağıstan), Cezayir, Yunanistan, Tacikistan ve Türkiye’den sanatçı ve müzik toplulukları katıldı. Klasik Türk Müziği'nden, Modern Batı müziğine, Klasik müzikten Anadolu'daki etnik müziklere kadar her müzikal birikimin yer aldığı TRT,  yarım asrı aşan tarihinde Anadolu ve dünya müziklerinin sadece yayıncısı değil, neredeyse okulu olarak da kabul görmekte. Özellikle Halk müziği alanında arşiv ve yayın çalışmaları ile geleceğin dünyasında Türk Halk Müziğinin nasıl yer alacağının belirleyicisi olan TRT, Mevlana’nın doğum yıldönümünde büyük sesler ve sazlar ile özel bir konserle Konya Mistik Müzik Festivali'nde yer aldı. Programın sonunda Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar ve diğer protokol üyeleri, TRT yetkilileri ve sanatçılarına festivale destekleri ve katılımlarından dolayı teşekkür ederek, ney ve çeşitli kültür yayınlarından takdim etti. 

DİĞER HABERLER