KUZEY CAZININ İKİ DEV İSMİ İSTANBUL’A GELİYOR

1/8/2018

Terje Rypdal ve Ketil Bjornstad benzersiz bir müzik şöleni için İstanbul’a geliyor.

KUZEY CAZININ İKİ DEV İSMİ İSTANBUL’A GELİYOR

Bu yıl dördüncüsü düzenlenecek olan “CRR 4. Caz Şubatı” kapsamında farklı ülkelerden caz müziğinin usta sanatçıları, cazseverlerle buluşacak.

CRR 4. Caz Şubatı, kuzey Avrupa cazının iki önemli ismi olan Terje Rypdal ve Ketil Bjornstad’ın, 13 Şubat’ta birlikte verecekleri konserle açılacak.

 

Terje Rypdal Kimdir?

Norveçli müzisyenden gitarist ve besteci Terje Rypda, 1947 doğumlu. Bir orkestra şefinin oğlu olan Rypdal çocukkken trompet ve piyanoyu, 12 yaşına geldiğinde ise kendi kendine gitar çalmayı öğrenmiş; iki rock grubunda gitar çalmış ama 1968’de caza dönerek ve yine bir başka Norveçli dev Jan Garbarek’in grubuna katılmış. Hank Marvin’den Jimi Hendrix’e, Ligeti’den Pendercki’ye, Coltrane’den Miles Davis’e uzanan eklektik bir etkileşim dünyası olmuş Terje Rypdal’ın. George Russell ve Lester Bowie ile de çalışan müzisyenin kendi ismiyle çıkardığı ilk albümü, 1968 tarihli Bleak House. Fender Stratocaster ile “ses şiiri” yazan birçok gitarist var kuşkusuz ama Rypdal da kesinlikle onlardan bir tanesi. Albümlerini çıkardığı ECM firmasının müzisyenlerinden Palle Mikkelborg, Jon Christensen, Miroslav Vitous, Jack DeJohnette ve John Surman ile de kayıtlar yapan Rypdal’ın caz ve rock ile yaptığı harmanın dünyada bir benzeri bulunmuyor.

 

Ketil Bjornstad Kimdir?

Gecenin ikinci Norveçli müzisyeni ise Ketil Bjornstad modern caz dünyasında çok ünlenmiş ve popüler bir isim. Ve o da, Rypdal gibi Türkiye’de tanınıyor ve seviliyor. Ketil Bjornstad piyanist ve besteciliğinin yanında yaklaşık 30 kitabı da olan bir yazar. İlk şiir kitabı “Alone”u 1972’de çıkaran sanatçının roman, şiir ve denemelerinin bazıları Türkçeye de çevrilmiş durumda. Ünlü Norveçli ressam Edvard Munch’un biyografilerinden bir tanesi de Bjornstad tarafından kaleme alınmış. Bjornstad yeteneğiyle küçük yaşta ön plana çıkmış ve henüz 14 yaşında “Genç piyano ustası” ödülünü kazanmış; 16 yaşındayken ise konser piyanisti olarak ilk defa sahneye çıkmış ve Bela Bartok çalmış. Onun caz ve rock’a yönelmesi ise hem Miles Davis’i sevmesi, hem de Terje Rypdal, bas gitarist Arild Andersen, davulcu Jon Christensen ve Amerikalı çellist David Darling ile yaptığı çalışmalarla gerçekleşmiş. Ancak onun daha birçok müzisyenle kayıtları var, zira toplamda 50’nin üzerinde albümü olan bir isimden bahsediyoruz. Bjornstad uzun kariyerinin son dönemlerinde ise İsveçli çellist Svante Henryson ile birlikte çalıyor. Birçok ödüle layık görülen Bjornstad’ın müziğinin Ken Loach ve Jean-Luc Godard gibi sinema yönetmenleri tarafından kullanılması, onun farklı disiplinleri de etkilediğinin bir göstergesi hiç kuşkusuz. Bjornstad ve Rypdal bir ikili olarak 2014’te Kore’de 50 bin kişiye çaldılar. 2015’te ise Bjornstad, Ole Paus ile yeni albümü “Frolandia”yı kaydetti.

DİĞER HABERLER