KAZAKİSTAN'DA "DOMBIRA" SERGİSİ

2/6/2018

Kazak halk çalgıları, Kazakistan'ın Atırav şehrinde bulunan müzede gösterime sunuldu.

KAZAKİSTAN'DA

Kazak halk çalgıları, Kazakistan'ın Atırav şehrinde bulunan müzede gösterime sunuldu. 65'den fazla halk çalgısının paylaşıldığı sergi, Türkiye'de de son dönemde bilinirliği artan "dombıra" çalgısının evrimi ve üretim özelliklerini de ortaya koydu.

Kazak Tv'de yer bulan habere göre, serginin devamında Kazak halkı için büyük önem taşıyan dombıra üzerine çalışmalar ve çeşitli etkinlikler yürütülecek olan Dombıra Merkezi'nin de açılacağı kaydedildi.

Etnograf Utepbergen Alimgereyev konuyla ilgili olarak, "Dombıra dünyanın en kadim müzik enstrümanlarından biri durumunda bulunuyor. Dikkat çekici bir bilgi olarak, üzerine dombıra imgesi kazınmış 4 bin yıllık bir kaya keşfedilmişti. Neolitik döneme ait olduğu tahmin ediliyor. Öte yandan ünlü sanatçı Dina Nurpeysova'nın dombırası koleksiyondaki en özel parçalardan biri olarak görülüyor." şeklinde konuştu.

Yerel sanat müzesinin müdür Raşide Karipova ise, Nurpeysova'nın dombırasının müzik çalgıları koleksiyonlarında bulunan en gurur verici parça olduğunu kaydederek, Uralsk'ta yer alan bir okuldan öğrencilerin "Dombıra Partisi" adını verdikleri özel bir "flashmob" etkinliği düzenlediklerini belirtti.

35 öğrenciden oluşan dombıra orkestrasının daha önce pek çok ulusal yarışmaya katılmış olmasına rağmen ilk defa sokak konseri verdiğini aktaran Karipova, söz konusu genç müzisyenlerin bu etkinliği "Toplum Bilincinin Çağdaşlaştırılması" projesi dahilinde yerel halka armağan ettiklerini aktardı.

DİĞER HABERLER