KAYBOLAN KIRGIZ GELENEKSEL MÜZİK ALETLERİ HAYATA DÖNÜYOR

7/17/2018

Müzisyen Nurlanbek Nışanov, 30 yıllık çalışmalar sonunda Kırgız halkının geleneksel çalgılarından 18'ine yeniden hayat verdi

KAYBOLAN KIRGIZ GELENEKSEL MÜZİK ALETLERİ HAYATA DÖNÜYOR

Kırgızistan'da profesyonel müzisyen Nurlanbek Nışanov, ekibiyle Kırgız halkına ait geleneksel müzik çalgılarından 18'ine yeniden hayat verdi.

Yaklaşık 34 yıldır geleneksel müzik aleti yapımıyla uğraşan 52 yaşındaki Nışanov, evinde kurduğu mütevazi atölyesinde unutulan Kırgız halkına özgü el yapımı müzik aletleri üretiyor.

Devlet orkestrasında görev yapan Nışanov'un bizzat yaptığı müzik aletleri arasında vurmalı ve üflemeli çalgılar bulunuyor.

- "Manas Destanı'ndan keşfettik"

Nışanov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ekibi ile 30 yıldır geleneksel müzik aletlerine hayat vermeye çalıştıklarını söyledi.

Zaman içerisinde unutulan müzik aletlerini Manas Destanı'ndan keşfettiklerini anlatan Nışanov, şunları kaydetti:

"Manas Destanı'nda adı geçen 24 müzik aletinden 18'ine hayat verdik. Geriye 6 müzik aleti kaldı. Bu müzik aletlerinin adlarını ve hangi durumlarda kullanıldığını biliyoruz ancak bunların yapılması kadar çalınması da önemlidir. Bunun üzerinde yoğun çalışıyoruz."

- "Müzik aletlerimiz yok edildi"

Kırgız müziği ve çalgılarının tarihini de yakından araştıran Nışanov, Sovyetler Birliği öncesi ve sonrasında Kırgız halkına özgü enstrümanların kaybettirildiğini dile getirdi.

Nışanov, müziğin ve geleneksel çalgıların ezelden beri Kırgız halkında askeri seferlerde, bayram, tören, kutlama ve büyük düğünlerde vazgeçilmezlerden olduğunu vurguladı.

Kırgız müzik aletlerinde tarihin ve efsanelerin saklı olduğunu belirten Nişanov, "Çok zengin müzik çalgı türlerimiz vardı ancak Rus Çarlığı döneminde ilk olarak Kırgız savaşçıların kullandığı sesli ve vurmalı aletler kaybettirildi. Sovyetler Birliği'nde de diğer müzik aletleri yavaş yavaş yok edildi." diye konuştu.

DİĞER HABERLER