"Mutlu anneler mutlu çocuklar yetiştirir" sloganıyla hazırlanan proje kapsamında kadın velilerin katılımıyla "Anneler Söylüyor" korosu oluşturuldu
Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Uğurlu İlkokulu'nun öğretmenleri, hazırladıkları proje kapsamında yalnızca kadın velilerin görev aldığı "Anneler Söylüyor" korosu oluşturdu.
Milli Eğitim Müdürlüğü ile Anadolu Vakfı ortaklığında il genelinde yürütülen "Eğitimin Yıldızları - Her Okulun Projesi Olsun (HOPO)" çalışması kapsamında Uğurlu Okulu öğretmenleri kolları sıvadı.
"Mutlu anneler mutlu çocuklar yetiştirir" sloganıyla yola çıkan öğretmenler, sadece kadın velilerin görev alacağı koro kurmaya karar verdi.
Proje kapsamında 4 ay önce yaklaşık 20 velinin katılımıyla kurulan "Anneler Söylüyor" korosu, çalışmalarını okulun konferans salonunda yürüttü.
Koroda görev alan anneler, Türk sanat müziği eserlerini koro ve solo olarak seslendirdi.
"Anneler Korosu", nisan ayında Ortahisar Belediyesi konferans salonunda kadınlara yönelik konser verdi.
Proje Koordinatörü ve sınıf öğretmeni Döndü Özoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kadınlara yönelik sosyal sorumluluk projesi yapmayı planladığını ve bu doğrultuda anne velilerden oluşan koro kurduklarını söyledi.
Bir kadın ve anne olarak mutlu nesiller yetiştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Özoğlu, "Kadınlar toplumun değeridir. Kadın mutluysa eşi, çocukları ve toplum da mutlu olur ama bu projede sadece kadınları değil, eşlerini de ikna etmek için çaba harcadım çünkü hepsinin farklı sorumlulukları ve sıkıntılar vardı." dedi.
Özoğlu, kadınların cesareti ve farkındalığıyla projenin hayata geçirildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:
"Öğrencilerimiz, taşımalı bir okulda eğitim görüyorlar. O nedenle toplantılarımıza bile çok az velimiz gelebiliyor ve sadece annelere ulaşabiliyoruz. Geleceğin nesillerini anneler yetiştiriyorsa onları da bir araya getirmemiz gerekiyordu. 'Bugün de gel, bir saatini ayır, eşini ikna et, sen de bu konserde olmalısın, çok emek verdik, bir saatten bir şey olmaz' diyerek, her çalışma öncesi özel olarak aradığım anneler oldu ama bütün bunlara rağmen onlar da bırakmadılar, yılmadılar, inandılar, özveriyle çalıştılar ve zoru başardılar."
"Kadın mutluysa eşi, çocukları ve toplum da mutlu olur"
Provalar sırasında velilerin haftada bir gün 1,5 saat çalıştığını anlatan Özoğlu, "Hastasını, ev işini ve tarlasını bırakmak zorunda olanlar vardı. 'Hocam yapamıyoruz. Çocuklarla gelmek sıkıntı oluyor. Bırakacak yer yok' diyenler oldu. 'Olsun biz bakarız, siz gelin, çalışın' dedik." diye konuştu.
Özoğlu, çalışmalara küçük çocuklarıyla gelen veliler de olduğuna işaret ederek, "Annelerinin eteklerine sarılıyorlardı. Okulda ders işleyen çocukları ise teneffüs aralarında ya da çıkışlarda anneleriyle birlikte çalışmalara katıldılar. Provalarda onlar da Türk sanat müziği şarkıları öğrendiler. Sonunda velilerimizden oluşan koromuzla ilk konserimizi verdik. Her şey çok güzeldi." dedi.
"Destek görürsek devam ettirmeyi düşünüyoruz"
Okulun müzik öğretmeni ve proje yürütücüsü Meryem Kurnaz Çiçek de 20 anneden oluşan koroyla sahneye çıktıklarını ifade ederek, Türk sanat müziğinin zor eserlerini seslendirdiklerini ancak başarıyla üstesinden geldiklerini söyledi.
Projenin Trabzon genelinde ses getirdiğini belirten Çiçek, bazı kamu kurumlarından destek görmeleri halinde projeyi devam ettirmeyi düşündüklerini kaydetti.
Koroda yer alan Kadriye Keleş ise eşinin ilk başta tepki verdiğini anlatarak, "Hocalarım eşimi ikna etmek için birçok kez aradılar, konuştular. Şu anda ise eşim beni destekliyor. Konserimiz kadınlara yönelik olduğu için gelip izleyemedi ama videoları izledikçe merak ediyor. Çok mutluyum." diye konuştu.
"İşin stresini koroda atmaya başladım"
Havva Uzun da oğlunun birinci sınıfta okuduğunu belirterek, "Çalıştığım için koroya katılma konusunda kararsız kaldım ama çalışmalara geldikçe iş stresini koroda atmaya başladım. Zamanla kendimi de geliştirdim, öz güvenim arttı." dedi.
Okula torununu getiren Şengül Ertuğrul, müziği ve şarkı söylemeyi çok sevdiğini kaydederek, sorunlarını unuttuklarını, çok güzel ve eğlenceli vakit geçirdiklerini söyledi.