MÜZİK İLE ENGELLERİ AŞIYOR

2/6/2017

Deniz müzikle mutlu

MÜZİK İLE ENGELLERİ AŞIYOR

Antakya’da prematüre olarak dünyaya gelen Deniz Örak, konulduğu küvezde görme yetisini kaybetti. Hayata küsmeyen Deniz, ailesinin de desteği ile piyano çalmayı öğrendi


 

Hataylı Deniz Orak henüz 6.5 aylıkken dünyaya geldi. 750 gram ağırlığında prematüre bebek olarak dünyaya gelen Deniz 3,5 ay boyunca kuvözde kaldı. İddiaya göre, açıktan ve kontrolsüz bir şekilde verilen oksijenden dolayı gözlerinin retinası zarar gördü ve görme yetisini kaybetti. Özel bir kolejde yöneticilik yapan anne Nursel Örak ve baba Ahmet Örak durumu güçlükle kabullendiler. Biricik yavrularının düştüğü duruma çok üzülen Örak çifti, çocuklarını nasıl eğiteceklerini düşündüler ve araştırmaya başladılar.
 
YAŞAM KOÇU FARK ETTİ
 
Deniz 4 yaşına gelmişti ancak görmüyordu. Örak ailesi Antakya'da çocuklarına uygun bir okul bulamayınca Adana'da görme engelliler için eğitim veren bir anaokuluna kayıt yaptırdılar. Deniz burada 1 yıl eğitim gördü. Eğitim döneminde haftanın 3 günü annesi, 2 günü de babası Deniz'in yanında kalıyor onunla yakından ilgileniyordu. Ne olduysa Deniz 6 yaşına gelince oldu. Yaz döneminde ailesi Deniz için bir yaşam koçu ile anlaştı. Yaşam koçu Deniz'in müziğe olan ilgisini fark ederek bir kulaklık aldı ve müzik dinlemesini sağladı. 7 yaşına geldiğinde ailesinin kendisine aldığı org ile bütün notaları çalmaya başlayan Deniz'in doğadaki frekansların hangi müzikal sese ait olduğunu ayırt edebilen "absolut kulak" özelliğine sahip olduğu keşfedildi. Oğullarının müzikle mutlu olduğunu gören ailesi bir müzik öğretmeni ile anlaştı. Deniz 5 ayda piyano çalmayı öğrendi. Repertuarına 3'ü klasik 20'den fazla parça ekledi. İlk piyano resitalini de müzik öğretmeni Ece Çapan ile birlikte velilere ve arkadaşlarına verdi. Ailesi müziğe karşı duyarlı olan çocuklarına profesyonel eğitim aldırdı.
 
AİLESİ DESTEK İSTİYOR
 
Anne Nursel Örak, oğlunun çok çabuk öğrendiğini fark ettiklerini belirterek, "Bir anda notaları öğrendi, konuşmayan çocuk şarkı söylemeye başladı. Hızlı bir akış oldu. 5 ayda bir piyano resitali verecek noktaya geldi. Deniz özel bir kulağa sahip ve bu anlamda eğitim alırsa çok güzel şeyler olacağına inanıyoruz. Bize bu anlamda destek verecek, ufkumuzu açacak insanlara ya da kurumlara ihtiyacımız var. Şu anda 20'den fazla parça var repertuarında. Mayıs ayında İstanbul'da yarışmaya katılacak. Orası için yeni bir repertuar oluşturuyor. İnşallah eylül ekim aylarında İspanya'ya ve Rusya'ya da gidecek yarışma ve festival için" diye konuştu.
 
DENİZ MÜZİKLE MUTLU
 
Bir engelli çocukla yaşayan ailelerin kendilerinin ne hissettiğini anlayacağının altını çizen baba Ahmet Örak, "Biz Deniz'in müzik yeteneğini keşfeder keşfetmez, çocuğumuzun bütün geleceğini bunun üzerine kurmaya karar verdik. Yani bizim için şu çok net. Deniz müzikle çok mutlu. O zaman Deniz'in geleceği müzik üzerinden devam edecek. Fakat ne bizim bilgimiz, yeteneğimiz ne de Antakya'daki mevcut koşullar çocuğumuzun profesyonel olarak çalışmasına uygun. Bu konuda yetkililerden ve otoriterlerden destek bekliyoruz. Ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi.

DİĞER HABERLER