ARAÇ KULLANIRKEN HIZLI DEĞİL, SAKİNLEŞTİRİCİ MÜZİK DİNLEYİN!

9/5/2017

Araç içinde müziğin hızı ile aracın hızının arttığını belirten uzmanlar, “Güvenli sürüş için sakinleştirici ve temposu düşük müzikler dinlenmeli” dediler.

ARAÇ KULLANIRKEN HIZLI DEĞİL, SAKİNLEŞTİRİCİ MÜZİK DİNLEYİN!

 

Müzik ve sesler, beyin ve beden üzerinde pek çok etki oluşturuyor. Özellikle trafikte dinlenen müziğin ritmi araç sürücüsünü etkiliyor. O tempoya uymak adına sürücünün hızını artırdığına dikkat çeken uzmanlar, “Beyin, her şeyi hızlandırıyor ve aracın hızı da böylece artıyor. Kişide, müziğin sesiyle beraber bedensel bir değişim oluyor ve müziğin ritmiyle beraber kalp hızı ve nefes alışverişleri artıyor. Güvenli sürüş için sakinleştirici ve temposu düşük müzikler dinlenmeli” uyarısında bulundu.

Dünyada var olan en güçlü sesin müzik olduğunu belirten Yeşildal, “Neden? Birincisi müziği hemen tanırsınız, buna rekognisyon deniyor. Beynimiz, rekognisyonla yani bilişsel yönünü kullanarak o müziği tanır. İkincisi de o müziği hemen bir şey ile ilişkilendirirsiniz buna assosiasyon deniyor. Özellikle bu ilişkilendirme daha ziyade limbik sistemle oluyor. Mesela gerilim müziği olduğunda korku filmlerini çağrıştırıyor ”diye konuştu.

 

SESLER, BİRKAÇ EVREDEN GEÇEREK BEYNİMİZE İLETİLİYOR

Psikiyatri Uzmanı Dr. Mahir Yeşildal, “Kulağımız bir sesi duyduğunda, beynimiz algıladığı bu sesi birkaç evreden geçiriyor. Önce bunun bir ses olup olmadığına karar veriyor, sonra bunun bir kelime olup olmadığını, daha sonra ise bu kelimenin bir anlamı olup olmadığını ayırt ediyor” şeklinde konuştu. Kuru gürültü, korna, bağrış – çağrış sesleri ve arabadan çıkan gürültülerin beyine zarar verdiğinin tespit edildiğini ifade eden Dr. Yeşildal, “Şehrin gürültüsü, minibüsten ve taksiden çalınan korna sesleri, aslında beyine zarar veren seslerdir. Günlük hayatımızda sürekli maruz kaldığımız bu sesler, hem bedensel hem de psikolojik olarak kişiyi etkiliyor” dedi.

DİĞER HABERLER